Nu närmar vi oss surströmmingspremiären med stormsteg. Visst är det härligt att få sitta på torget och inmundiga denna härliga kulinariska läckerhet! Det är något speciellt med surströmming – antingen älskar man den så mycket att det vattnas i munnen när man börjar tänka på den eller så hatar man den. Många människor kan inte lära sig att äta den även om de försökt i många år. Andra lär sig omedelbart och ser surströmmingspremiären som en höjdpunkt på året.

Surströmming är väl det mest norrländska man kan tänka sig. Just i området Höga Kusten är det som den bästa surströmmingen görs. Strömmingen fiskas upp under våren och läggs efter rensning i öppna behållare med salt. Därefter tillkommer olika procedurer och efter cirka 8 veckor flyttas strömmingen över i plåtburkar som försluts.

Att salta in mat var ett vanligt sätt att konservera kött och fisk förr i världen. Surströmmingen bereds på ett sådant vis att en mindre mängd salt används vid insaltningen än i vanlig saltlag. Man vet inte om denna form av konservering av strömmingen uppkommit genom ett misstag eller om det vid någon period var svårt att få tag på nog med salt. Resultatet blev i alla fall en strömming som jäser och på så vis bildas många olika syror. Det är det som gör att surströmmingen luktar mycket speciellt och det som gjort att surströmming är något man antingen hatar eller älskar.

Olika surströmmingstillverkare

Det finns många duktiga surströmmingstillverkare i Höga Kusten.
Måsens surströmming tillverkas i Banafjäl och det är en strömming som brukar komma högt upp på topplistorna varje år. Olika surströmmingstillverkare lyckas olika bra med sin inläggning mellan åren, men Måsens är ett märke som alltid håller god kvalitet.
En annan surströmming som brukar få gott betyg är Oskars. Denna surströmming tillverkas i Tynderö en bit norr om Sundsvall.
En annan populär strömming heter Höga Kusten Surströmming. Den tillverkas av Wedins Salteri som tidigare låg i Häggvik vid Nordingrå. I dag tillverkas denna surströmming i Enånger.

Foto Alfred Lui