I Örnsköldsvik så kan vi stoltsera med ett museum med konst från konstnären Hans Hedberg. Hedberg föddes i Köpmanholmen strax utanför Örnsköldsvik den 25 maj 1917. Han studerade måleri för bland annat Otte Sköld och Isaac Grunewald. Vid den Kungliga Danska Akademien så fortsatte Hedberg att studera måleriet under åren 1945 till 1946. Han åkte vidare till Paris där han studerade på Colarossis. Först 1947 så började Hedberg vid Instituto d’Arte Della Ceramica i Faenza att studera keramik det som gjort honom så känd.

Det var först efter kriget som Hedberg reste ner till södra Europa och den Franska Rivieran, närmare bestämt Biot. Det är där som han producerar sina fantastiska frukter som finns bland samlare världen över. Även ägg i olika storlekar är något som Hedberg skulpterade och sedan med en speciell teknik och glasyr brände i sin ugn. Även pumpor, äpplen, citrusfrukter och plommon är skapade i onaturliga storlekar och har blivit fantastisk populära.

I byggnaden Arken i Örnsköldsvik så har över 20 år tillbaka ett museum byggts upp med ett stort antal av objekt som Hedberg skapat. Det var i samband med att Hans Hedberg skulle fylla 80 år som tanken på detta museum började gro hos goda vänner till Hedberg. Den 4 oktober 1998 så invigdes det som kommer att bli Hans Hedberg Museet. Under kontorstid så kan vem som helst gå in utan kostnad och titta på den fantastiska konsten. Vill man få en guidad visning så kontaktar man Föreningen Hans Hedbergs Vänner för detta.

Hitta hit

Storgatan 21, 891 33 Örnsköldsvik

E-post: info@hanshedbergmuseum.se

https://goo.gl/maps/7FJaPu5ELaN2