Med över hundra års utveckling av staden Örnsköldsvik så kan det vara trevligt med en stadsvandring av något slag. Det var 1894 som köpingen Örnsköldsvik blev stad i ordets rätta bemärkelse. 1994 så firades det ett hundraårsjubileum. Det har hänt mycket under alla de år som Örnsköldsvik har funnits både som köping och stad så att vandra runt och titta på den utvecklingen som skett kan vara riktigt trevligt.

Det äldsta Örnsköldsvik

Det finns bevis för verksamhet som bedrivits här för ungefär 2000 år sedan men så långt tillbaka i tiden ska vi inte gå i denna artikel. Även under 1600 och 1700-talet så finns det information om bönder från trakten som förädlade lin som gav ett visst välstånd för dessa bönder. Året var 1842 och köpingen Örnsköldsvik grundades. Och fram till 1894 så skulle det förbli en köping, namnet Örnsköldsvik kommer från den som var landshövding i Västernorrland under perioden 1762–1769 vid namn Per Abraham Örnsköld.

Upplev staden med guide

Det centrala Örnsköldsvik har genom åren genomgått en fantastisk förändring. Vissa gillar det andra inte, så är det med utveckling av större städer och samhällen. Allt faller inte alla i smaken. Att vandra genom de centrala delarna i staden kan vara spännande och väldigt intressant. Visst kan man på egen hand traska gata upp och gata ner för att titta på hur det ser ut idag. För att få en bättre upplevelse så finns det planerad stadsvandringar som Guideföreningen i Örnsköldsvik anordnar.

Göra egen stadsvandring

Vill man uppleva staden på egen hand så kan man göra detta genom Kristina Sandbergs böcker om hemmafrun Maj. Man kan gå i hennes fotspår och uppleva hur Örnsköldsvik såg ut under 30-talet fram till 1960. Det är en romantrilogi där vi kan läsa om samtidshistoria ur hemmafrun Majs ögon. Böckerna har fått stor uppmärksamhet och den sista boken i trilogin fick även Augustpriset 2014. Även guideföreningen anordnar stadsvandringar i Majs Fotspår. Vill man veta mer om stadens utveckling så kan man besöka Örnsköldsviks museum. De har en hel del filmer och annat som härrör till den tid då den fiktiva personen Maj levde i Örnsköldsvik.