Efter att ha utvärderat The Chef i hamnen i Övik är omdömet från Örnsköldsvik.org entydigt, det duger inte. Restaurangen visade sig trots hypen inte klara av att leverera en godkänd middag.

Vilket bättre sätt finns det att utvärdera en restaurang än att testa deras rekommenderade meny med tillhörande rekommenderade viner. Nu är det visserligen så att vi testat restaurangen under Covid-19 men i teorin borde det väl betyda att de hade mer tid att lägga i köket. The Chef by the Sea är den nyöppnade restaurangen i hamnen, med adressen Strandkajen och restaurangen har fått en hel del uppmärksamhet i lokalpressen (utan att kvaliteten på maten någonsin nämns) Vi provade deras rekommenderade meny och här är vårt betyg:

Förrätt: Skaldjurssoppa med friterad, rökt laxkrokett.

Smaken var nära hummersåsen som fiskbullar kommer i. Det var det mest minnesvärda från våra recensenters uttalanden. Den friterade och rökta laxkroketten fick betyget: En chicken nugget. Förrätten man väljer att stoltsera med är tveksam som bäst, uppvärmd Abbas om man vill vara lite elak.

Varmrätt: Helstekt oxfilé från Österbotten

Köttet som serverades när sällskapet från Örnsköldsvik.org testade menyn bedömdes vara en av två saker:

  • Oxfilé – så som menyn lovade men som legat i sous vide alldeles för länge. Den serverades dessutom med en helt grå yta – på bästa kokta sätt.
  • Det var inte Oxfilé – Halva sällskapet drog slutsatsen att det var Rostbiff, som badats i Sous Vide till dess restaurangen kom undan med att låtsas att det var filé.

Till köttet (som kanske var filé) serverades rostad broccoli, eller som vi andra skulle kalla det, broccoli som vid något tillfälle rostats och sedan värmts i ugn fem gånger. Utöver det fanns det något grönt på tallriken som sas innehålla ramslök.

Uppdatering: Örnsköldsvik.org har nu efter samtal med ägaren till The Chef fått veta att köttet faktiskt inte lagats Sous Vide utan tillagats över natten i ugn. Över natten betyder då åtminstone 16 timmar gissar vi eftersom måltiden intogs på kvällen. Utan att veta säkert gissar vi då att broccolin som serverades By The Sea gått samma öde till mötes och den därför var så torr. Resultatet på både grönsaker och köttstycke var som man kan vänta sig av 16 timmar i en ugn. Och slutligen, om man ändå bryr sig tillräckligt för att skriva ut ursprunget hur tusan kan man välja bort lokalproducerat?

Efterrätt: Fryst Rabarber och frysta hallon

Om man väljer att servera frysta bär så blir det förstås som väntat. En skål med lag i botten och några smaklösa grönsaker på toppen.

Vinlista

Förstår man inte att man behöver berätta vilken druva det är? Eller vilket land vinet kommer från? En lista med namn i stil med ”Red Oak” säger inget för de flesta, om man inte vanligtvis traverserar systembolagets billigare sortiment. Då känns 650 lite väl saftigt dessutom då man på de mer vinälskande restaurangerna i stan sällan kommer över 500 för ett kvalitetsvin.

 

Totalt omdöme: The Chef

Om sanningen ska fram verkar det som att det egentligen inte lagades mat i köket på The Chef. Maten värmdes som i vilket skolkök som helst, broccolin var uppenbarligen många timmar gammal och de rostade, kylskåpskalla tomaterna som serverades med varmrätten kan nog ha grillats vilken dag som helst under en 14-dagarsperiod. Samtliga rätter verkade ha tinats i mikrovågsugn alternativt hållits varma i åtminstone 24 timmar.

Jag skulle vilja säga att maten varit ok till ett lägre pris (man håller sig med Örnsköldsviks högsta priser) men det hade varit en lögn. Jag hade inte kommit tillbaka till en lunchbuffé som hade serverat detta, ens om det varit enda lunchen tillgänglig i hela Nordmaling.

Felet ligger förstås inte hos den stackars personalen som förmodligen gjorde sina första dagar i en restaurang. Felet ligger hos ägaren som valt att inte vara på plats alls, en riktig kock hade aldrig låtit det vi fick äta lämna köket, en riktig kock hade stått där och kontrollerat i sin alldeles nyöppnade restaurang.

Slutbetyg

En restaurang där varmrätterna kostar kring 300 kr och en pava vin kostar från 650 kr (vinlistan var komponerad av någon som uppenbarligen föredrar Blue Nun framför Chateau Neuf de Pape) behöver man leverera det lilla extra i vår stad. Man har valt att matcha Linnea och Peter i priser och Parkskolans matsal i leverans, vilket förstås skapar problem. Kanske kan man lura någon stackare att det ska smaka så där, i något år, men på sikt kan den här restaurangen inte överleva.