I Nyland, en ort med ungefär tusen invånare, som ligger cirka tio mil från Örnsköldsvik så grundades i mitten av 1980-talet ett företag vid namn Famek som idag har vuxit sig stora och vars flaggskepp Stringo används i över 40 länder.

Stringo – Fordonsflyttarnas Rolls Royce

När företaget var i sin linda under 80-talet så var egentligen idén om att tillverka en fordonsflyttare något av en sidoverksamhet, något som idag kanske kan vara svårt att förstå när man är i en världsledande ställning gällande tillverkning av dessa. På sin hemsida skriver man att det var fler och fler som fick upp ögonen för de välbyggda maskinerna från Nyland och därför så förbyttes fokus mot att istället koncentrera sig på hur man på effektivast och snabbast sätt kunde flyta bilar.

Fameks fordonsflyttare går under varumärket Stringo och det var under 2000-talet som Stringo på riktigt började få ett rejält fotfäste på marknaden och intresset att köpa Stringo spreds därmed också världen över. Idag används Stringo som sagt i över 40 länder till att flytta alltifrån lyxbilar, bilvrak och kombis.

Det är fascinerande vad ett företag som kommer från en  så pass liten ort som Nyland kan åstadkomma genom hårt arbete och en bra produkt. Det visar väl, om något, att saker och ting inte behöver vara omöjliga bara för att man råkar befinna sig på landsbygden.