Ulvön är en pärla i skärgården utanför Örnsköldsvik. På denna ö har invånarna förr i tiden livnärt sig på fiske och här har också tidigare tillverkats surströmming. Idag finns inte så många bofasta människor och vintrarna är ganska ödsliga. Den senaste informationen säger att det idag finns cirka 40 bofasta på ön. Under sommarhalvåret lever ön upp och hit kommer många turister.

Man får bereda sig på en längre båttur för att ta sig ut till Ulvön. Det går dock en hel del turer ut till ön under sommaren och man kliver på båten i Köpmanholmen. Om båten går direkt ut till Ulvön tar den cirka en och en halv timme, men om turen går via den lilla grannön Trysunda får man räkna med ytterligare en halvtimme på färjan. En solig dag kan också en båttur vara en upplevelse.

Ulvöhamn

I hamnen i Ulvön, som såklart heter Ulvöhamn, kan man se de många vackra fiskestugorna i direkt anslutning till havet. Varje stuga har också ett båthus och de ligger tätt invid varandra. Vägen följer kustlinjen och det är en vacker promenad. I ena änden av vägen ligger en liten kaj och här finns Ulvöns enda affär den lilla handelsboden. Hit kommer varor med båt från fastlandet och här handlar också de bofasta. I den andra änden ligger en restaurang som heter Almagränd och ytterligare en bit bort finns Ulvö hotell. De allra flesta människor stannar kvar i denna del av ön under semestern. Det finns dock mer att upptäcka på ön.

Norrbyn och Sörbyn

Om man har tid över bör man avsätta några timmar för att upptäcka Ulvön. Det finns mycket att se också i andra delar och det är trevligt att vandra utefter de charmiga småvägarna. Inne på ön hittar man två byar som heter Norrbyn och Sörbyn. Här förstår man att bönderna på ön levt med sina djur. Här ligger små jordbruk och det är mycket vackra små byar. Man kan också ta sig tvärs över ön till den norra delen där man hittar en mycket vacker sandstrand. Sandviken är idag ett naturreservat och här kan man hyra en stuga under sommaren.

När man besöker Ulvön skall man passa på att vandra upp till Lotsstugan på Lotsberget. Det kan vara lite arbetsamt att ta sig uppför berget men väl däruppe har man en underbar utsikt över Ulvön.