Skuleberget är ett av de allra mest framträdande landmärken vi har längs Höga Kusten. Alla som åkt E4 känner igen berget men vad som kanske inte är lika känt är att det är populärt att klättra upp för det.

I Örnsköldsviks Allehanda den 30 juni kan vi läsa ett reportage om bergsklättring i Skuleberget några mil från Örnsköldsvik. Artikeln handlar om några skolungdomar som tar sig uppför den vita leden. Den vita leden är den medelsvåra klättringen uppför berget som är hela 250 meter högt efter den östra bergsväggen. Skuleberget är mest känt för sin grotta halvvägs uppför berget. I denna grotta sägs rövarna en gång ha hållit till. Här måste de ha varit mycket skyddade eftersom det är riktigt svårt att ta sig upp till grottan.

Alternativa klätterleder

Om man inte vill klättra uppför berget med hjälp av linor och karbinhakar kan man välja den enklaste leden. Här är det enklare att ta sig upp, men man får räkna med att det ändå är relativt jobbigt. Den allra svåraste leden är den röda leden. Om man vill utmana sig och ta sig uppför berget den röda leden måste man vara minst 1,60 m lång för att klara av att få bra grepp enligt Örnsköldsviks Allehanda.
När man väl kommit upp på toppen kan man välja att vandra nedför eller helt enkelt ta linbanan ned efter Skulebergets södra kam. Uppe på toppen kan man under högsäsong få en koppa kaffe i toppstugan. När man blivit nöjd på klättring och dylika strapatser kan man besöka Rövarbyn i anslutning till Skuleberget. Söder om berget finns också en labyrint dit barnfamiljer kan åka för att prova på att hitta vägen ut genom labyrintens alla gångar.

Foto: Indigo