Det finns inget som säger sommar som när grillen kommer fram. Eftersom det verkar sådär med sommarvädret i år tänkte vi på Örnsköldsvik.org att det var dags att ge sommaren en knuff med en guide till grillning i Örnsköldsvik. 

Steg ett köpa grill i Örnsköldsvik

Efter ganska mycket efterforskningar har vi kommit fram till att det är svårare än man tror att hitta ett bra sortiment av grillar i Örnsköldsvik. Eftersom undertecknad är lite av en grillfantast (tänk Solsidan) så behöver det vara precis rätt grill. Som tur är så är det lätt som en plätt att handla grill på nätet. Däremot finns det ett viktigt val du behöver göra, kolgrill eller gas?

Weber One Touch Premium
Många säger förstås kolgrill (vårt tips då är Weber One touch Premium, finns på Net on Net) men jag är personligen inte alls lika övertygad. Visst finns det smakfördelar med kol men enkelheten med en gasgrill gör att man grillar oftare och det ska ju förstås uppmuntras. Visserligen kan man ha en av varje men om jag måste välja så blir det gas, jag grillar ibland till frukost och då duger det ju inte att man måste gå upp 30 minuter tidigare för att få en bra glödbädd. När det gäller gasgrill så är rekommendationen en Landmann Flatbed Avalon (finns på tretti.se), visserligen kostar den några tusenlappar men om du vill grilla som ett proffs är det den som gäller.

Vad ska man grilla?

När det gäller vad man ska grilla så är det förstås en smaksak, t ex gillar många vegetarianer att grilla t ex grönsaker, något som för mig är helt främmande. Andra gillar att grilla fisk hur galet det än kan låta och ytterligare andra grillar helst kött. Eftersom varken fisk eller grönt är något den här grillaren förstår sig på så ska vi prata kött.

Trots att jag personligen tycker att man kan grilla alla dagens mål så är det nog middagen som är grillmåltidernas hövding. Ett tips som kanske kan lyfta Öviksvädret är en latinamerikansk grillfest. Det är lättare än det låter och du ska få det beskrivet i detalj.

Få en känsla av Latinamerika

Efter många år i Costa Rica har jag lärt mig älska det sätt de grillar där. Istället för att lägga ner en massa tid på potatisgratänger och grönsallader fokuserar de på det som grillas, bara. En typisk latinamerikansk grillfest innebär att det serveras olika rätter på löpande band och alla rätterna är enkla. Den vanligaste ordningen på rätter är följande: Chorizo, Revbenspjäll, Kotlett och avslutningsvis oxfilé. Om man är lite vild och galen kan man smyga in kyckling alldeles efter Chorizon.

Köpa och grilla maten

tortilla

Det som gör en latinamerikansk grillfest extra hejig i mina ögon är att det är så enkelt. Inget av köttet marineras utan penslas bara med saltvatten under tiden det grillas och det serveras inga andra tillbehör än små tortillas och citron. Tortillan är mest för att man ska slippa hålla i en het korv och citronen pressas över allt kött medan man äter.

Var hittar du bra produkter i Örnsköldsvik då? Om vi börjar med Chorizo så är jag egentligen en sådan som föredrar att köpa den direkt från slaktaren, du vet när man köper korv på meter snarare än i plastpaket. Det är tyvärr svårt att få tag på en riktig Chorizo i Övik (i hela Sverige faktiskt) men ICA Kvantum har en som får duga. Revbenspjäll, kotletter och Oxfilé går det förstås att få tag på var man vill (Coop har en kampanj). Tortillas går att baka själv väldigt snabbt men det fungerar förstås med de som säljs i butik också.

Bara att njuta av sommaren

Nu är jag övertygad om att du är redo närhelst solen väljer att titta fram, lycka till med grillen.