Magnus Bråth, VD på Brath, flyttade tillbaka till Örnsköldsvik i november efter många år i exil, senast från Malta och Costa Rica.

Så snart Magnus fanns på plats startades företaget Brath som idag har 8 anställda på Lasarettsgatan. Han är en idag ett av de stora namnen inom sökmotoroptimering, en sådan som vanligtvis agerar på den internationella marknaden.

Örnsköldsvik.org: Magnus Bråth, varför flyttade du tillbaka till Örnsköldsvik?

Det finns många anledningar till det, jag gillar det lugnare tempot och det är faktiskt en väldigt bra plats att driva företag. Det är lätt att komma igång, lätt att rekrytera och dessutom är vi ensamma på den lokala marknaden med vår produkt.

Vad är det bästa med Övik?

Jag gillar att det är så nära till allt, jag bor på torget och går till jobbet på 40 sekunder. Det är lätt att handla, lätt att ta sig till de lokala kunderna oavsett om man rör sig till fots eller i bil. Sen är det skönt att känna nästan alla också, det är väl både för- och nackdelen med mindre städer.

Vad är största skillnaden mot de platser där du bott tidigare?

Oj, vilken svår fråga. Skillnaderna är så stora att det nästan inte går att jämföra. Ta Malta till exempel, det är Europas mest tätbefolkade land, det är ganska långt från Ångermanland. Eller Costa Rica, där solen går ner klockan 18.00 varje kväll oavsett tid på året och temperaturen alltid är 25 grader. Att komma hem till Örnsköldsvik i november kändes konstigt på många sätt.

Hur har Örnsköldsvik förändrats sedan du bodde här sist?

Det är stora skillnader, det måste vara 12-13 år sedan jag sist bodde här. Det finns en helt annan syn på framtiden ny, det är den största skillnaden i mina ögon. Från att ha varit en bakåtsträvande liten håla i Norrland har Övik förvandlats till en stad som vill framåt, som vill nå nya mål. Det är väldigt positivt i mina ögon, det byggs nytt, det startas företag och vi är inte bara ett ställa folk vill ifrån längre.

Till sist, vad skulle du säga till den som vill starta företag i Örnsköldsvik?

Det är bara att starta. Många hävdar att det är krångligt att starta företag men det är det inte. Det är bara att göra.

Intervjuserien profiler i Örnsköldsvik

Vi valde att börja vår serie med intervjuer av profiler i Örnsköldsvik med Magnus Bråth, VD på Brath som äger Örnsköldsvik.org. Om du har förslag på någon du tycker passar in så hör gärna av dig.