Huden, framför allt den i ansiktet är något som vi människor tycker är väldigt viktigt att ta hand om. Ansiktet är något som vi ständigt exploaterar och ser vi inte fräscha ut i ansiktet, blir det lätt att vi får sämre självkänsla och mår sämre över lag.

Det många inte tänker på är att huden är en direkt avspegling av hur vi mår. Huden visar hur vi äter, hur vi motionerar och hur vi sover. Den avspeglar vår hälsa helt enkelt. Därför är det viktigt att vara noga med hur vi sköter hela vår kropp, inte bara hur vi sköter vår hud. Hudproblemen börjar inte nödvändigtvis i ansiktet nämligen. De börjar inne i vår kropp och påverkas av vår livsstil.  Med rätt produkter, rätt kost och rätt kosttillskott kan lindra dessa besvär, inte bara på huden utan i hela organismen.

De ämnen som vi dagligen är i kontakt med i vårt samhälle påverkar både vår hud, vår hälsa och vår miljö. Därför är ekologi en viktig aspekt. Det är viktigt att tänka på vad produkterna vi använder och äter innehåller. Det är lika viktigt inom hudvård som de livsmedel vi äter. Det vi smörjer på vår hud kommer in i kroppen, in i organen och i våra blodkärl. Vi svenskar använder ett snitt på 6 kroppsprodukter per dag och person. I Sverige är vi cirka 9 miljoner människor, vilket innebär att det är ofantliga mängder skräp vi matar våra kroppar och vår miljö med.

Vad är då ekologisk hudvård?

Ekologisk hudvård är en växtbaserad och ren vegetabilisk hudvård som härstammar från växtriket. Det är hudvård som är snäll och skonsam för både huden och miljön. I ekologisk hudvård används ofta växtfetter istället för petrokemiska fetter, växtdofter istället för syntetiska dofter och vegetabiliska konserverings medel istället för kemiska konserveringsmedel. En olja som ofta används i vanlig hudvård är mineralolja, en olja som blivit mycket omtalad. Den förstör hudens naturliga fettproduktion och gör huden “beroende” av krämen. I ekologisk hudvård används istället vegetabiliska oljor, oljor som är dyrare, men som inte förstör huden, och ändå har en lång hållbarhet. Ett exempel på en produkt som innehåller mineralolja är Lypsyl. Personer som använder Lypsyl tror att de hjälper läpparna att “inte vara torra längre”. Det som egentligen händer är att läpparna återfuktas men samtidigt torkas ut ännu mer, vilket gör att personen som använder Lypsyl blir “beroende av den”, för att inte läpparna ska bli torra. Inte så bra!

Ett företag som vi idag vill berätta om är Grön Gåva, ett företag som finns här i Örnsköldsvik, på Nygatan 14, som säljer just bra, rättvisemärkt ekologisk hudvård. Företagets filosofi är : “Hälsa är en livsstil”, vilket jag tycker beskriver mycket om företaget. Hos Grön Gåva kan du köpa produkter med en stark ekologisk policy och finns inte produkten som ekologisk så väljer företaget det mest naturligaste alternativet som finns tillgängligt Företaget har, sedan deras start år 2000, satsat på den ekologiska vägen både på hudvård och livsmedel. De undviker produkter som är besprutade, som innehåller mineraloljor, tillsatser och onödiga konserveringsämnen.  Grön Gåva har en medveten syn på hur vi människor påverkar vår planet, och har en grund som är naturlig och hållbar. Det är verkligen en liten, trivsam och personlig butik med  genuint bra bemötande mot sina kunder. Har du inte redan besökt butiken är det på tiden att du gör det!