Örnsköldsvik är en stad i Norrland med mycket som händer runt omkring.  Och vill man ta sig från Örnsköldsvik till andra platser, behöver man inte resa långt. Sundsvall exempelvis.

Bara några mil från Örnsköldsvik ligger Sundsvall, en lite större stad med färgglada drakar på gatorna och säte för Sveriges yngsta universitet: Mittuniversitetet. Här ligger också SDL Airport, där du hittar mer än bara flygresor. De anordnar även konferenser, bröllop och samarbetar med Timrå Gymnasium för att utbilda trafiktekniker.

Om du vill iväg på charter är det enklast att åka ned till Sundsvalls flygplats och därifrån kan du åka direktflyg till flera resemål, bland annat:

  • Gran Canaria
  • Kreta
  • Turkiet
  • Mallorca
  • Kroatien

Resorna anordnas av ett flertal olika resebolag och de erbjuder charterresor året runt. Många andra flygplatser i Norrland har bara charterresor under vissa perioder. Men SDL Airport har som sagt året runt charter, så man är alltid bara några timmar från strålande sol. 

Res med förnuft

När du ska åka iväg utomlands är det viktigt att se till att ditt pass är giltigt. Inom EU kan du resa med ett nationellt ID-kort som utfärdas av polisen. ID-kortet är inte detsamma som ditt vanliga ID-kort eller körkortet, det måste specialbeställas på samma sätt som ett pass.

Inom EU är standard oftast hög så man behöver inte ta de mest seriösa vaccinationerna. Men titta alltid upp vad du kan behöva. Åker du exempelvis till Turkiet rekommenderar 1177 att du alltid ska vaccinera dig mot hepatit A. Ska du stanna längre än tre veckor kan du även behöver vaccinationsprutor mot heptatit B och tyfoid.

Var försiktig med mat och vatten, turistdiarré är vanligt förekommande i länder som har dåligt avlopp- och vattensystem. Drick inte vatten direkt ur kranarna och undvik att äta rå mat som kan ha behandlats dåligt. Ät inte kallskuret eller otillagad mat.

Tänker du bada i havet är det bäst att inte vara i vattnet ensam, och att hålla sig nära stranden. I Grekland och andra medelhavsländer kan det vara nödvändigt med badskor för att inte skadas av bottenfiskar med giftiga gaddar, eller sjöborrar som inte är farliga men gör rejält ont att kliva på.