Frank Ådahl är mannen som varit med om att vinna den svenska Melodifestivalen med sin grupp Edin & Ådahl, varit röst till Lejonkungens Simba plus sjungit en massa under sitt liv.

Hej Frank, kul att vi från Örnsköldsvik.org får ställa dig några frågor.

Örnsköldsvik.org: För den som inte vet vem du är, vad jobbar du med och hur länge har du jobbat med det?

Frank: Jag är 53 år, har en fru och 3 barn. Har jobbat med musik mer eller mindre hela mitt liv. Gav ut min första EP skiva tillsammans med bröderna Simon och Dan 1969. Sedan dess har det rullat på i olika musiksammanhang. Har jobbat som musiker, sångare, arrangör, producent, turnéledare tillsammans med många svenska och internationella artister. Har bott i Örnsköldsvik sedan -93. Här arbetar jag med Musikmakarna som lärare. Förutom Musikmakarna har jag en egen liten studio där jag jobbar med låtskrivande, inspelningar åt andra och sångpålägg på beställning av förlag och olika artister. Har dessutom ett skivbolag och är delägare till 2 förlag.

Du är inte en infödd Ö-viksbo, var kommer du i från och hur kom det sig att du flyttade hit?

Frank: Jag föddes i Finland och kom till Sverige 1961. Har bott i Surahammar utanför Västerås under min barndom, Flyttade till Uppsala och pluggade ett tag. Sedan flyttade jag till Stockholm och jobbade på en tidning och ett skivbolag ett tag. Sedan Gävle under några år. Jag träffade min fru Carina för drygt 30 år sedan i Stockholm. Hon kommer från Örnsköldsvik. Vi tänkte att vi skulle testa att bo i Övik under ett år. Det var drygt 20 år sedan.

Vad tycker du om Örnsköldsvik som sommarstad respektive vinterstad?

Frank: Jag älskar Örnsköldsvik under sommaren!! Mycket skog och härliga vatten runtomkring! Mina stora fritidsnöjen är fiske och svampplockning 🙂 Skulle man få bort bromsar, knott och mygg så vore det en dröm. Vintern, vet inte om jag gillar mörkret och kylan så mycket. Måste vara ärlig och säga: Vintern är ingen höjdare! Men det har inte så mycket med Örnsköldsvik att göra. Kyla och mörker under vintertid träffar man på överallt i världen.

Tycker du Örnsköldsvik har förändrats sedan du flyttade hit?

Frank: Definitivt! Örnsköldsvik har vuxit. Nu finns det mesta du behöver i stan. Men jag gillar känslan av småstad som vi fortfarande har kvar. Många av våra studenter på Musikmakarna kommer från större städer. Dom älskar att vara här och studera! En stor stad i ett litet format.

Om du fick förändra något i Örnsköldsvik, vad skulle det vara?

Frank: Jag skulle vilja dra E4 utanför stan. Det blir ganska intensivt med trafiken under vissa perioder. Dessutom skulle ett trafikljus nedanför Statt vara kanon 🙂