I dag är det enkelt att pendla till och från Örnsköldsvik tack vare Botniabanan. Botniabanan sträcker sig från Kramfors till Umeå och den är alltså hela 19 mil lång. I Örnsköldsvik finns det två stationer: Örnsköldsvik C och Örnsköldsvik norra station. Örnsköldsvik C ligger vid resecentrum och den norra stationen ligger i närheten av Örnsköldsviks sjukhus.

Under vardagarna går tågen väldigt ofta och vid cirka ett tiotal avgångar tar det inte mer än en timme att ta sig till Umeå från Örnsköldsvik. På helgerna går det inte lika många turer, men det är ändå så många som drygt fem som tar dig till Umeå på cirka en timme. Priserna är mycket humana. Det kostar inte mer att åka tåg än att åka buss och priserna ligger på lite drygt 100 kr för en enkelresa. Under resan mellan Örnsköldsvik och Umeå stannar tåget också i Nordmaling, Hörnefors och Husum. Expresstågen som tar mindre än en timme på sig för att tillryggalägga sträckan stannar inte i Hörnefors och Husum.

Det är Norrtåg som trafikerar linjen och expresstågen tar dig snabbt till destinationen. Det tar knappt sex timmar att resa med expresståg från Umeå till Stockholm och det tar enbart 44 minuter mellan Umeå och Örnsköldsvik med dessa snabba tåg.